آیا افسردگی چاقی میآورد؟
متأسفانه افسردگی مشکلات زیادی برای جسم و روح ما به بار میآورد. در این مقاله میخواهیم بدانیم آیا این حالت روحی باعث چاقی هم میشود یا خیر؟ با ما همراه باشید.
افسردگی! این حالت دل آزار مدرن! همهی ما لحظههایی را داریم که در لاک خودمان فرومیرویم و دچار افسردگی میشویم. حتماً شما هم تصدیق میکنید که این روزها کمتر کسی را میتوان پیدا کرد که همیشه شاد و خندان باشد.
متأسفانه افسردگی مشکلات زیادی برای جسم و روح ما به بار میآورد. در این مقاله میخواهیم بدانیم آیا این حالت روحی باعث چاقی هم میشود یا خیر؟ با ما همراه باشید.
آیا افسردگی و چاقی جفت هم هستند؟ معمولاً زمانی که بر خلاف میل یا انتظارمان چند کیلو چاق میشویم باعث میشود خلقمان تنگ شود و دچار ناراحتی شویم. اما سۆال اینجاست آیا عکس این مسئله هم صادق است؟ یعنی زمانی که دچار افسردگی و ناراحتی هستیم مقابله با اضافهوزن دشوار میشود؟
باید بدانید که وضعیت روحی بیشتر افراد با عادتهای غذاییشان در ارتباط مستقیم است. برای همین هم جای تعجب زیادی نیست اگر بگوییم که عوامل عاطفی و احساسی نقش مهمی در اضافهوزن و چاقی دارد.
پژوهشها چه میگویند؟
محققان معتقدند که چاقی و مشکلات روحی و روانی در هم تنیده هستند. نتایج یک پژوهش جدید که روی 5000 زن و مرد جوان و به مدت 20 سال انجام گرفت نشان میدهد که ارتباط زیادی بین چاق شدن و افسردگی وجود دارد. در این مدت بیستساله، همهی شرکتکنندهها چه آنها که افسرده بودند یا نه چند کیلو چاقتر شدند اما محققان مشاهده کردند افرادی که از افسردگی رنج میبردند چاقتر از حد معمول شدند (به خصوص از ناحیهی شکم). در عوض بررسیها نشان داد عکس این مسئله صادق نیست. یعنی اینکه مردها و زنهایی که در شروع پژوهش دچار اضافهوزن بودند علائم افسردگی از خود بروز ندادند با وجود این که آنها هم در طول این مدت چاق تر شدند.
چرا افسردگی باعث چاقی میشود؟
احتمالات زیادی وجود دارد اما یکی از اصلیترین دلایل این است که افراد افسرده برای تسکین مشکلات روحی خود بیشتر غذا میخورند. محققان با این تئوری بررسیهای خود را پیش بردند که در بین افراد چاق، تجمع چربیها در ناحیهی شکم به دلیل بالا بودن میزان کورتیزول است. کورتیزول در واکنش به استرس تولید میشود.
میزان بالای کورتیزول باعث افزایش اشتها میشود تا بدن بعد از تحمل
لحظات تنشزا بتواند انرژی از دست رفته را بازگرداند. برای همین هم افرادی
که دچار استرس شده و ترشح کورتیزول آنها زیاد شده است بیشتر به سمت مصرف مواد غذایی گرایش پیدا میکنند
کورتیزول و تاثیر آن روی وزن
کورتیزول را به نام «هورمون استرس» میشناسند به خاطر اینکه در شرایط استرسزا به میزان زیادی ترشح میشود. محققان به این نتیجه رسیدهاند که میزان بالای کورتیزول باعث چاقی شکمی و تجمع چربی در ناحیهی دور کمر شده و در عین حال باعث کاهش حجم عضلات و تراکم استخوانی میشود.
باید بدانید که هورمون کورتیزول همچنین باعث افزایش میزان قند خون نیز میشود و به این ترتیب فشار خون را بالا برده و سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند. توجه داشته باشید که میزان بالای این هورمون برای سلامت عمومی بدن اصلا خوب نیست. همچنین باید بدانید که میزان بالای کورتیزول باعث افزایش اشتها میشود تا بدن بعد از تحمل لحظات تنشزا بتواند انرژی از دست رفته را بازگرداند. برای همین هم افرادی که دچار استرس شده و ترشح کورتیزول آنها زیاد شده است بیشتر به سمت مصرف مواد غذایی گرایش پیدا میکنند. این افراد به خصوص غذاهای سرشار از گلوسید (قند) را بیشتر مصرف میکنند.
چگونه میتوان میزان کورتیزول را کاهش داد؟
اگر افسرده هستید و اضافهوزنتان نیز به همین دلیل است بهتر است قبل از هر کاری به فکر کاهش میزان کورتیزول خود باشید. بهترین و طبیعیترین روش برای این کار ورزش روزانه است. ورزشهای سنگینتر برای کاهش وزن خوب است اما مشکل اینجاست که اینگونه ورزشهای سخت، طولانی مدت و انرژیبَر نیز باعث افزایش میزان کورتیزول میشود. بهترین شیوه برای کاهش سطح کورتیزول این است که روزانه بیست دقیقه در هوای آزاد پیادهروی کنید. این کار باعث میشود که میزان هورمون استرستان کمتر شده و حال و هوایتان بهتر شود. همچنین باعث میشود که کالریهای اضافی بسوزند و انباشته نشوند.
فاطمه مهدی پور
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
:: موضوعات مرتبط:
سلامتی ,
,
:: بازدید از این مطلب : 1234
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0